KINOSCREEN ILLUSION

är ett import- och distributionsbolag som specialiserat sig på nordisk barn- och ungdomsfilm. Vi importerar årligen 2-3 kvalitetsfilmer som lämpar sig såväl för biografens normala repertoar som för t.ex. Skolbiovisningar.

KONTAKTA OSS

Filmbokningarna sköts av Bent Blomqvist som nås på tel. 040 8610 488 eller via e-post kinoscreen(at)jippii.fi.

KOPIORNA RETURNERAS TILL

Klas Fransberg, 040-5872171

Kinoscreen Illusion
Medelhavsgatan 14
00220 Helsingfors

 

SUOMEKSI

      ARYTMIA

Oleg är en hängiven första vårdare och är gift med Katya som jobbar som läkare på sjukhuset. Olegs kärlek till alkoholen medför dock problem i förhållandet, och Katja bestämmer sig för att skilja sig från Oleg. Samtidigt får Oleg en ny chef, vars metoder kolliderar starkt med Olegs. 

Filmen har vunnit 17 internationella priser. I Ryssland vann filmen priset för Bästa film, Bästa skådespelare och blev publikens favorit i Kinotavr filmfestival i Sochi. Gorbacheva vann Gyllene örnen (motsvarande "Jussi") i Ryssland för bästa kvinnliga huvudroll. 

 

Årets komedi i Ryssland!

 

            Premiär i Finland: 11.5.2018        

 

Regi: Boris Hlebnikov

Roller: Alexandr Jatsenko, Irina Gorbacheva

Ryssland 2017

Ryskt tal, finsk och svensk textning

F-12

119 min

PRESSMATERIAL

TRAILER

      JORDGUBBSLANDET

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å   sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor.

 

           Premiär 24.11 2017        

 

Regi: Wictor Ericsson

Sverige-Polen 2017

Svenskt och polskt tal, finsk och svensk textning

93 min

F12

 

PRESSMATERIAL

TRAILER

 

 

 

 

 

GIRLS LOST

(Pojkarna)

 

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.

 

Regi: Alexandra-Therese Keining
I rollerna: Tuva Jagell, Emrik Öhlander, Louise Nyvall, Alexanders Gustavsson, Wilma Holmén, Vilgot Ostwald Vesterlund, Mandus Berg, Filip Vester, Adam Dahlgren
Förlaga: Jessica Schiefauer, Pojkarna
Sverige 2016

DCP/DVD/Blu-Ray

 

PEDAGOGISK HANDLEDNING

TRAILER

PRESSMATERIAL

 

 

 

 

h

 

 

 

AEROBICS – A LOVE STORY  (Premiär 13.5 2016)

 

Maria har en utvecklingsstörning och bor med sin överbeskyddande syster Helen. En dag träffar Maria den deprimerade TV-producenten Janne och de inleder en kärlekshistoria i hemlighet.


En film om kärleken och rätten att få älska någon.


Orlando UFF International Award: Best Dramatic Feature
Toronto International Film and Video Awards (TIFVA): Best Film Narrative Feature-Micro Budget
Cardiff Independent Film Festival: Best Actress, Marina Nyström               
Cannes Underground Film Festival: Best Actor: Victor Von Schirach, Best Screenplay: Anders Rune, Niklas Holmgren.

 

Regi: Anders Rune
I rollerna: Marina Nyström, Victor von Schirach, Madeleine Martin
Längd: 74 minuter 

F12
Sverige 2015

 

PEDAGOGISK HANDLEDNING (på finska)

PRESSMATERIAL

TRAILER

   

 

MIN LILLA SYSTER


Stella är precis på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes 
storasyster Katja är en riktig talang inom konståkning. Stella gör allt för att försöka 
vara lik sin syster och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de ganska 
upptagna föräldrarna. Men Stella upptäcker att det är något som inte stämmer med Katja. 
När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och 
lögner av sin syster. Stella blir rädd att det ska få förödande konsekvenser för familjen 
om hemligheten uppdagas.

Min lilla syster är en film om drömmar som gått fel, ätstörningar, syskonrivalitet och hur brutalt det kan

vara att växa upp som ung tjej idag.

Min lilla syster, Sverige 2015
Regissör: Sanna Lenken
I rollerna: Amy Deasismont och Rebecka Josephson.
95 min

F12
Premiär i Finland 11.12 2015

 

PEDAGOGISK HANDLEDNING

PRESSMATERIAL

TRAILER

 

 

 

 

TUSEN BITAR


En film om sångaren och gitarristen Björn Afzelius (1947-99). Afzelius var en Sveriges mest folkkära artister och en förgrundsfigur inom den svenska progressiva musikrörelsen. Han började sin karriär tillsammans med Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band, men satsade senare på en solokarriär. I de nordiska länderna har han sålt över 2,5 miljoner skivor, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika svenska artisterna. Och han är fortfarande populär; hans låtar spelas till exempel ofta av de finlandssvenska dansbanden.
Björn Afzelius var också mycket politisk, både i sina texter och i sitt privatliv. Han var inte rädd för att ta ställning och understödde -- inte minst ekonomiskt -- befrielserörelser i tredje världen.
Privat pratade Björn Afzelius aldrig om sig själv, men i sina texter sa han desto mer. Björn Afzelius var artisten som kritikerna älskade att hata och publiken älskade. Filmarna Stefan Berg och Magnus Gertten har haft tillgång till ett ymnigt arkivmaterial och intervjuat personerna som stod honom närmast. Resultatet är ett unikt porträtt som visar nya sidor hos en modig idealist ständigt på jakt efter den bekräftelse han aldrig fick som barn.

Tusen bitar - En film om Björn Afzelius
Regi: Magnus Gertten & Stefan Berg
Producent: Lennart Ström, Auto Images

T

100 min. Svensk textning.

http://www.bjornafzelius.com/

 

TRAILER

 

PRESSMATERIAL

   

 

ANTBOY (PREMIÄR 17.10)

Pelle är en alldeles supervanlig 12-årig kille som är förtjust i Amanda som går i samma klass. Hans problem är att han skulle vilja närma sig henne, men vet inte hur han ska göra då hon inte ens märkt att han går i samma klass. Allt förändras då en myra biter Pelle och han får superkrafter och förvandlas till ANTBOY! Då den förfärlige Loppmannen far iväg med Amanda gäller det för Antboy att uträtta ett hjältedåd och rädda henne. 

 

Antboy

regi: Ask Hasselbalch

skådespelare: Oscar Dietz, Nicolas Bro, Samuel Ting Graf, Amalie Kruse Jensen

 

Språk: Danska

Textning: Finsk- och svenskspråkig textning


Danmark 2013

längd 77 min

PRESSMATERIAL

 

ÄTA, SOVA, DÖ

Äta sova dö handlar om 20-åriga Raša som bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne. Raša jobbar på fabrik men fabriken varslar och hon blir av med jobbet. Filmen skildrar hennes kamp för att lyckas stanna kvar i sin by, trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta i hela landet efter möjligt arbete.

 

Äta, sova, dö (PREMIÄR 12.4.2013)

regi: Gabriela Pichler

manus: Gabriela Pichler

skådespelare: Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen

Sverige 2012

F 12

längd 105 min

 

TRAILER

PEDAGOGISK HANDLEDNING

PRESSMATERIAL

 

 

   

 

ISDRAKEN

Att skiljas från sina föräldrar är en traumatisk händelse för ett barn. Men ibland är det enda utvägen.
Elvåriga Mik bor i Solna utanför Stockholm med sin alkoholiserade pappa och den äldre småkriminelle brodern Tony. Mik får sköta hemmet, sig själv och pappan, som när han inte drömmer om sina glansdagar som trummis i hårdrockbandet The Motherfuckers, oftast ligger stupfull på golvet.
Situationen blir ohållbar och när pappan tas in på ett behandlingshem, skickar de sociala myndigheterna Mik till sin faster Lena, som bor långt upp i det natursköna Norrland.
Isdraken är en familjefilm, som inte ryggar för att förena tung tematik med en tilltalande form. Storslagen svensk natur, undervattensvärldar och gangstamusik inramar filmen, som bygger på Mikael Engströms ungdomsroman från 2007.
Martin Högdahls film Isdraken har visats på festivaler världen över och vunnit flera pris, bland annat på Buff i Malmö och på de nordiska filmdagarna i Lybeck. Filmen är också med i tävlingsserien på den kommande barn- och ungdomsfilmsfestivalen i Uleåborg.


Isdraken (PREMIÄR 16.11.2012)

regi: Martin Högdahl

Sverige 2012

F 7 

längd 77 min

 

PRESSMATERIAL OCH BILDER

 

 

   

 

APFLICKORNA

En modern västern om sex, makt och djur. Lisa Aschans debutlångfilm har blivit Sveriges mest omtalade film i år. Den har jämförts med Fucking Åmål och förväntningarna har varit höga. Filmen blev redan innan sig premiär prisad på en mängd internationella festivaler. Kritikerna i Sverige var av samma åsikt - detta är en av årets absoluta höjdare! En laddad film om makt på många plan, om att vara kvinna, man och människa, om att vilja vara fri och oberoende men ändå kanske inte. Filmen spelar hela tiden med olika gränser - balanserar med full laddning på gränserna som samhället och människorelationer bygger på - hur tolkar vi saker och ting och vad är egentligen rätt och fel? Ensam är stark och man ska aldrig lita på någon? En film som garanterat väcker diskussion.

 

Apflickorna (PREMIÄR 4.11 2011)

regissör Lisa Aschan

manus: Lisa Aschan & Josefine Adolfsson
skådespelare: Mathilda Paradeiser, Linda Molin, Isabella Lindquist

musik: Sami Sänpäkkilä

Sverige 2011

F 11, kontrollnummer 268849

längd 80 min

 

PRESSMATERIAL

 

 

UNDERKASTELSEN

Underkastelsen är en film om ”kemisamhället”, det samhälle som vuxit fram sedan Andra Världskriget. Då användes 1 miljon ton kemikalier per år, idag 500 miljoner ton. Kemiindustrin är den industri som växer snabbast av alla. Filmen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa. Nu talar vi inte om tillsatser i mat, utan om de kemikalier vi alla är utsatta för i vår dagliga miljö, mjukgörare (ftalater), flamskyddsmedel (PBDE), ytaktiva ämnen (PFOS, PFOA) m fl.

 Det är först på senare år som man bl.a. börjat förstå sig på t.ex. cocktail-effekten, alltså samverkan av alla dessa kemikalier i vår omgivning och hur de påverkar ofödda barn, vår nästa generation.

 I filmen låter Stefan Jarl undersöka sitt eget blod. I det finner man hundratals kemikalier, såsom tungmetaller, kadmium, ftalater och bl.a. PSB och DDT som stannar kvar i naturen länge.

Ett tjugotal professorer och experter från olika håll i världen deltar i filmen. Alla är oroliga. Varför underkastar vi oss?


Underkastelsen (PREMIÄR 3.2.2012)

regi: Stefan Jarl

Sverige 2010

F 7, granskningsnummer 268964

längd 87 min

 

PRESSMATERIAL OCH BILDER

 

 

   

 

öRNJÄGARENS SON

Örnjägarens son utspelar sig i fantastiska landskap i Mongoliet. Den handlar om herdepojken Bazarbai och hans familj. Pojken vill ut i stora världen, men fadern vill att han ska fortsätta familjens tradition - att han en dag ska bli en stor örnjägare.

 

Lämpar sig för åk 4-7.

 

regissör René Bo Hansen

Sverige/Tyskland 2009

T, granskningsnummer 228155

längd 82 min

PRESSMATERIAL

LÄRARHANDLEDNING

 

SUPERBROR

Anton är tio år och önskar sig mest av allt en "riktig" storebror. Hans egen bror, Buller, är autistisk och bryr sig bara om att spana ut i rymden. Anton skulle mycket hellre se att han var stark och vågade försvara honom från mobbarna i skolan. Men en dag landar en Super Trip Remote från yttre rymden nära deras hem och plötsligt blir Buller den superbror som Anton alltid drömt om. Men den mystiska manicken visar sig kunna släppa lös starka krafter.

.

 

Superbroidi / Superbror 

ohjaaja: Birger Larsen

käsikirjoitus: Åke Sandberg
näyttelijät: Lucas Odin Clorius, Victor Kruse Palshøj, Andrea Reimer

Tanska 2009

K 7

kesto 93 min

 

PEDAGOGISK HANDLEDNING (på finska)

 

PRESSMATERIAL

 

KARLA OCH KATARINE

12 – åriga Karla bjuder Katrine med sig till sommarstugan i hopp om att de igen ska bli bästa vänner, precis som förr. Katrine följer med till stugan tillsammans med resten av Karlas gäng d.v.s. Karlas mamma, styvfar, småbröder och mammas väninna Dolly. Under sommarlovet försöker de lappa ihop sin relation, men kärlek, mopedtjuvar och vuxna med sina problem gör inte saken lättare.

 

Filmerna om Karla baserar sig på de populära danska böckerna av Renée Toft Simonsen.

 

Karla og Katrine

regissör: Charlotte Sachs Bostrup

Danmark, 2009

F 7

längd: 96 min

 

FILMHANDLEDNING

 

KARLA OCH JONAS

Karla är 12 –år gammal och har nyligen fått sin första kyss. Det var Jonas som hon träffade på sommarlovet som kysste henne då det var dags att åka hem. Karla kan inte glömma Jonas. Med lite hjälp av sin bästa väninna får Karla mod att kontakta honom. Han bor på ett barnhem i samma stad, Köpenhamn. Återseendet leder till ett äventyr som bär till Århus där Jonas hoppas kunna hitta sin mamma.

 

Filmerna om Karla baserar sig på de populära danska böckerna av Renée Toft Simonsen.

 

Karla og Jonas

regissör: Charlotte Sachs Bostrup

Danmark 2009

F 7

längd 85 min

 

 

SMÅ MIRAKEL OCH STORA

Per är bostadslös och lever utanför samhället. På grund av ett missförstånd är Per tvungen att infinna sig i rätten och möter plötsligt sitt förflutna som han försökt skjuta undan i 25 års tid. Per bestämmer sig för att försöka sona sig med sitt förflutna, med de människor han lämnat bakom sig. Det blir en road movie genom Sverige som bjuder på viktiga möten som påverkar både Pers och andras liv. En liftande ung kvinna blir speciellt betydelsefull under resan.

 

I huvudrollerna: Per Haber och Amanda Renberg

 

regissör Jon Lindström

Sverige 2005

F 7, granskningsnummer 112313

längd 97 min

PRESSMATERIAL

 

KARLAS PUSSEL

kabale 10- åriga Karla har svårt att få alla bitar på plats. Hon längtar till julen, pyssel och förberedelser, men varken hennes mamma eller styvfar har tid med sådant och bröderna är bara jobbiga. Hennes högsta önskan är att hela familjen, inklusive pappa Frank, skulle fira jul tillsammans, trots att mamma och pappa inte kommer överens. Varför kan inte hennes familj vara lika perfekt som alla andras verkar vara?
 
Filmerna om Karla baserar sig på de populära danska böckerna skrivna av Renée Toft Simonsen. 
 

 

Karlas kabale

regissör Charlotte Sachs Bostrup

Danmark 2007

F 7

längd 90 min

 

 

 

 

TSATSIKI, MORSAN OCH POLISEN


Tsatsiki, morsan och polisen är en svensk barnfilmsklassiker som lämpar sig för hela familjen. Den kom ut 1999 och var en succé bland både publiken och kritikerna.. Filmen handlar om Tsatsiki, hans ensamstående mor och polisen som kommer in i deras liv. Tsatsiki har aldrig träffat sin pappa som är bläckfiskdykare i Grekland, men han drömmer om att få möta honom. Hans mamma drömmer hon också, men om en karriär som rockstjärna. Kommer deras drömmar att bli sanna?

 

Filmen, som har vunnit ett antal internationella priser, baserar sig på de populära böckerna om Tsatsiki som Moni Nilsson-Brännström.

Tsatsiki, morsan och polisen
Regi: Ella Lemhagen

Sverige, 1999

Svenskt tal, finsk textning

91 min

PRESSMATERIAL

 

   

 

JORDGUBBSLANDET

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å   sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor.

 

           Premiär 24.11 2017        

 

Regi: Wictor Ericsson

Sverige-Polen 2017

Svenskt och polskt tal, finsk och svensk textning

93 min

F12

 

PRESSMATERIAL

TRAILER