KINOSCREEN ILLUSION 

är ett import- och distributionsbolag som specialiserat sig på nordisk barn- och ungdomsfilm. Vi importerar årligen 2-3 kvalitetsfilmer som lämpar sig såväl för biografens normala repertoar som för t.ex. skolbiovisningar.


KONTAKTA OSS

Bent Blomqvist (filmbokningar till biografer, skolvisningar, fakturering)

tel. 040 8610 488

kinoscreen(at)jippii.fi

 

Mikaela Westerlund (VD/CEO)

tel. +358 40 548 63 93

mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi

 

 

KOPIORNA RETURNERAS TILL

Kinoscreen Illusion
Medelhavsgatan 14 A
00220 Helsingfors

 

IN ENGLISH:

Oy Kinoscreen Illusion LTD acquires and distributes high quality Nordic films in Finland specializing in children's films and films for a young audience. 

SUOMEKSI

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

Ella gillar att spela fotboll. Hon gillar också morbror Tommy. Han är den enda människan hon passar ihop med och de tycker lika om allt. Ella, eller Lill-Zlatan, som hon också kallas, tjatar om att få bo en vecka hos Tommy när hennes föräldrar ska resa bort. Hon ser framför sig en riktig drömvecka då de hittar på allt möjligt skojigt på tumanhand. Drömmen går snabbt i kras då Tommys nya pojkvän Steve knackar på dörren. Svartsjukan är ett faktum - Ella gör sitt allt för att bli av med Steve och vinna tillbaka sin bästa vän. I sin kamp får hon oväntad hjälp av Otto, en klasskamrat som innerligt hoppas på att också han en vacker dag skulle få en alldeles egen bästa vän. Lill-Zlatan och morbror Raring är en svensk familjefilm, som baserar sig på Pija Lindenbaums älskade bilderbok med samma namn.

 

Premiär i Finland: 12.8 2022

regi: Christian Lo

manus: Ella Lemhagen, Janne Vierth, Sara Sjöö

skådespelare: Agnes Colliander, Simon J. Berger, 
Inger Nilsson

Sverige 2022

T

längd 81 min

 

TRAILER

PRESSMATERIAL

 

 

   

 

BUSTERS VÄRLD

Buster´s värld berättar om den 11-årige Buster som går i en helt vanlig skola. Han är full av kärlek till livet och sin omgivning. Hans största dröm är ett bli trollkarl och han tar alltid tillfället i akt att uppträda. Men han har också tid för andra: Han umgås med sin sjuka syster och passar upp den sängliggande Herr Larsen, som själv varit berömd trollkarl.

 Buster övar varje dag för att kunna delta i en tävling med sina konster. Samtidigt blir han kär och dessutom blir Herr Larsen ännu sämre. Snart inser att Buster att livet inte bara är en dans på rosor, det är också fråga om att göra val och prioritera.

 Filmen bygger på en barnbok av Bjarne Reuter och har tidigare filmats av Bille August år 1984.

 Barnjuryns hedersomnämnande i Uleåborgs barn-ungdomsfestival år 2021!

 

Regi: Martin Miehe-Renard

I rollerna: Manfred Weber Cortzen, Magnus Millang, Ibi Støving

Danmark 2021

T

Längd  92 min

PRESSMATERIAL

 

VALHALLA

Den danska äventyrsfilmen 'Valhalla' är baserad på Peter Madsens tecknade serie och handlar om de nordiska gudarna.

Guden Tor och hans halvbror Loke anländer till Midgård (människornas värld), där de tar vikingbarnen  Røskva och Tjalfe som slavar.

Resan går till gudarnas land, Asgård, där samhället är i upplösning och den enorma Fenris-ulven hotar deras mäktiga hem, Valhalla.

De två barnens ankomst medför nya utmaningar i gudarnas rike, eftersom synska gudinnan Frigg ser ett samband mellan flickan Røskva och en viktig legend.

När Tjalfe kidnappas av den listiga jätten Udgårdsloke, måste Røskva, Tor och de andra gudarna rädda hans liv och förhindra ragnarök.

 

Valhalla

Premiär: 17.7 2020

Danmark 2019

Regi: Fenar Ahmad

I rollerna: Roland Møller, Dulfi Al-Jabouri, Jacob Ulrik Lohmann, Stine Fischer Christensen

Åldersgräns: 12

Längd 105 min

 

FILMSTIFTELSENS PROGRAMSTÖD 2020

 

TRAILER

 

PRESSIMATERIAALI JA KUVAT

 

 

   
   

 

TIGRAR

Sveriges Oscarbidrag!

Då den 16-årige fotbollstalangen Martin Bengtsson såldes till den italienska storklubben gick hans dröm i uppfyllelse. Filmen Tigrar är en sann historia om drömmen - de stora arenorna, festerna och de snabba bilarna - i skuggan av en industri där det inte längre handlade om att vinna eller förlora, utan om att överleva. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografiska bok "I skuggan av San Siro". 

 

Bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival 2021. I huvudrollen Erik Enge från Åland.

 

Tigrar

Premiär i Finland 15.10 2021

Regi: Ronnie Sandahl

I huvudrollerna Erik Enge, Frida Gustavsson, Alfred Enoch

Sverige, Italien, Danmark 2020

F12

Längd 116 min

 

PRESSMATERIAL

FLYKTEN ÖVER GRÄNSEN

December 1942. Andra världskriget. Norge är ockuperat av nazisterna. Fyra barn på flykt. Målet är Sverige. Sarah och Daniel är judar som har gömts sig hos Ottos och Gerdas familj. Nu arresteras också deras föräldrar. De har gömt sig i källaren hos Otto och Gerdas familj, men nu har också deras familj arresterats. Otto och Gerda bestämmer sig för att hjälpa sina nya vänner. Det blir en flykt på liv och död. Under flykten hjälps de av vänliga människor, men vem kan de verkligen lita på?

Flykten över gränsen är en spännande film inspirerad av historiska händelser. Om rädsla, förtroende och vänskap och om stort mod hos små människor.

Över 140 000 tittare i Norge!

 

FLUKTEN OVER GRENSEN

Premiär: 4.12 2020

Regi: Johanne Helgeland

I rollerna: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen och Samson Steine

 

FILMSTIFTELSENS PROGRAMSTÖD 2020

ECFA-priset (Bästa europeiska barnfilm) på Uleåborgs barn- och ungdomsfilmsfestival 2020

EFA Young Audience Award 2021 (European Film Academy, Bästa europeiska barnfilm)

 

Norge 2020

Åldersgräns: 7

Längd 96 min

 

TRAILER

 

LÄRARHANDLEDNING

 

PRESSMATERIAL

 

 

CLOUDBOY

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill.

 

I Lappland är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

 

Regi: Meikeminne Clinckspoor

I rollerna: Daan Roofthooft, Ayla Gáren Audhild Nutti, Joakim Trägårdh, Sara Sommerfeld

Belgien/Nederländerna/Sverige 2018

F 7

78 min

Premiär i Finland: 7.4 2019

DCP/DVD/stream

 

 

PRESSMATERIAL OCH BILDER

 

 

   

 

                             AMATÖRER

 

Gabriela Pichlers (”Äta, sova, dö”) nya drama
fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta
Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt!
Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra
filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

 

  Regi: Gabriella Pichler

  I rollerna: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl

  Sverige 2018

  102 min

  F7

  Premiär 2.11 2018

 

                                                       PRESSMATERIAL

                                                       TRAILER

      JORDGUBBSLANDET

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å   sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor.

 

           Premiär 24.11 2017        

 

Regi: Wictor Ericsson

Sverige-Polen 2017

Svenskt och polskt tal, finsk och svensk textning

93 min

F12

 

PRESSMATERIAL

TRAILER

h

 

 

 

AEROBICS – A LOVE STORY  

(Premiär 13.5 2016)

 

Maria har en utvecklingsstörning och bor med sin överbeskyddande syster Helen. En dag träffar Maria den deprimerade TV-producenten Janne och de inleder en kärlekshistoria i hemlighet.


En film om kärleken och rätten att få älska någon.


Orlando UFF International Award: Best Dramatic Feature
Toronto International Film and Video Awards (TIFVA): Best Film Narrative Feature-Micro Budget
Cardiff Independent Film Festival: Best Actress, Marina Nyström               
Cannes Underground Film Festival: Best Actor: Victor Von Schirach, Best Screenplay: Anders Rune, Niklas Holmgren.

 

Regi: Anders Rune
I rollerna: Marina Nyström, Victor von Schirach, Madeleine Martin
Längd: 74 minuter 

F12
Sverige 2015

 

PEDAGOGISK HANDLEDNING (på finska)

PRESSMATERIAL

TRAILER

   

 

 

 

TUSEN BITAR


En film om sångaren och gitarristen Björn Afzelius (1947-99). Afzelius var en Sveriges mest folkkära artister och en förgrundsfigur inom den svenska progressiva musikrörelsen. Han började sin karriär tillsammans med Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band, men satsade senare på en solokarriär. I de nordiska länderna har han sålt över 2,5 miljoner skivor, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika svenska artisterna. Och han är fortfarande populär; hans låtar spelas till exempel ofta av de finlandssvenska dansbanden.
Björn Afzelius var också mycket politisk, både i sina texter och i sitt privatliv. Han var inte rädd för att ta ställning och understödde -- inte minst ekonomiskt -- befrielserörelser i tredje världen.
Privat pratade Björn Afzelius aldrig om sig själv, men i sina texter sa han desto mer. Björn Afzelius var artisten som kritikerna älskade att hata och publiken älskade. Filmarna Stefan Berg och Magnus Gertten har haft tillgång till ett ymnigt arkivmaterial och intervjuat personerna som stod honom närmast. Resultatet är ett unikt porträtt som visar nya sidor hos en modig idealist ständigt på jakt efter den bekräftelse han aldrig fick som barn.

Tusen bitar - En film om Björn Afzelius
Regi: Magnus Gertten & Stefan Berg
Producent: Lennart Ström, Auto Images

T

100 min. Svensk textning.

http://www.bjornafzelius.com/

 

TRAILER

 

PRESSMATERIAL

   

 

      ARYTMIA

Oleg är en hängiven första vårdare och är gift med Katya som jobbar som läkare på sjukhuset. Olegs kärlek till alkoholen medför dock problem i förhållandet, och Katja bestämmer sig för att skilja sig från Oleg. Samtidigt får Oleg en ny chef, vars metoder kolliderar starkt med Olegs. 

Filmen har vunnit 17 internationella priser. I Ryssland vann filmen priset för Bästa film, Bästa skådespelare och blev publikens favorit i Kinotavr filmfestival i Sochi. Gorbacheva vann Gyllene örnen (motsvarande "Jussi") i Ryssland för bästa kvinnliga huvudroll. 

 

Årets komedi i Ryssland!

 

            Premiär i Finland: 11.5.2018        

 

Regi: Boris Hlebnikov

Roller: Alexandr Jatsenko, Irina Gorbacheva

Ryssland 2017

Ryskt tal, finsk och svensk textning

F-12

119 min

PRESSMATERIAL

TRAILER